• darkblurbg

Sheherazade

Gepubliceerd op: 06-02-2018

Sheherazade

Een aantal jaar geleden was er in het blad Poppenhuizen en Miniaturen een wedstrijd over kijkkasten met het thema sprookjes. Een thema naar mijn hart. Toen ik klein was, deed ik niet anders dan sprookjesboeken lezen. Weg dromen in andere werelden, want de echte was op dat moment niet zo fraai. (De sprookjes zijn trouwens ook vaak brute vertelsels, waar niet alles koek en ei was, ha, ha. Maar ja die eindigde altijd met: Zij leefden nog lang en gelukkig.....)

Ik koos voor het verhaal van 1000 en 1 nacht. Dat zijn allemaal Arabische vertellingen samengevat in één bundel. We kennen er allemaal wel een paar. Sinbad de Zeeman, Aladin en de wonderlamp, Ali Baba en de 40 rovers en nog veel meer. Maar het verhaal van Sheherazade en de Sultan is ook een heel mooi verhaal. Ik heb geprobeerd die allemaal in één kijkkast te laten zien. 

Deze kast is even groot als het Marokkaanse straatje. Toch ook weer erg groot, maar kan hier niet zomaar een stuk afzagen. Dus besloten om aan de zijkant de bogen weg te halen. Wie weet kan ik die ergens anders in de burcht wel weer gebruiken...

  

Nu de bogen weg zijn zie meteen de zus van Sheherazade. Die luistert mee naar de verhalen die vertelt worden. De beul staat klaar op de achtergrond. Voor wie het verhaal niet helemaal kent ik zal onderaan het verhaal in het kort vertellen.

 

 

 

 

 
Eerst even over de details in de Kijkkast.

De sultan zit relaxed op zijn bed te luisteren naar de verhalen van Sheherazade. Hij heeft zijn zijden jas aangetrokken, die is versierd met gouddraad. Zijn tulband wordt op zijn hoofd gehouden door een band met lapis lazuli en malachiet. En aan zijn vingers prijken ringen gemaakt van echte parels en saffieren. Zijn slippers heeft hij achteloos op de grond gegooid. 

Plenty eten in allerlei schaaltjes en borden staan voor hem klaar, voor het geval hij honger krijgt. 

Sheherazade verteld... Ze heeft, als dochter van de Vizier, ook niet te klagen over mooie kleding. Hier draagt ze een mooi kobaltblauw harempakje bezet met kleine echte pareltjes. Zilveren haartooi en collier mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ze zit op een tapijt, gesteund door mooie kussens. Deze zijn gemaakt van borduurzijde.

Op de grond naast haar het boek met de sprookjes van 1000 en 1 nacht. Deze heeft zij zelf geschreven.

 

 

In de kijkkast zijn natuurlijk nog veel meer details te zien.

Waaronder bijvoorbeeld de wapenuitrusting van de Sultan.

Op de wapenuitrusting ben ik best wel een beetje trots. Ik vind hem wel goed geslaagd. 

Het zwaard op de standaard heeft een 14 karaat gouden heft, het lemmet is van zilver en is bezet met robijntjes, parels en smaragden. De messen die ervoor liggen zijn van zilver (die messen heb ik trouwens niet zelf gemaakt). 

Je ziet er moet nog heel wat gepoetst worden. Dat is een werkje voor als  de lege ruimte eronder klaar is. 

   

  

De eunuch wappert haar koelte toe, want het kan behoorlijk heet zijn in die Arabische landen. Ook voor haar staan schaaltjes met eten klaar.
De verhalen worden rond om haar uitgebeeld. Zo heb je het verhaal van de drie broers Hoessein, Ahmed en Ali (beter bekend als het vliegende tapijt), Ali Baba en de 40 rovers, Aladin en de wonderlamp.

Ook nog even een detailfoto van de zus en van de beul:

   

De kijkkast is uiteindelijk boven op het straatje geplaatst, waardoor de lege ruimte nr 1 is ontstaan. Omdat ik de hele burcht zo wil maken dat er allemaal connecties tussen de ruimten zijn, komen er overal trappen, bruggen, stoepjes en pleinen.

Voor de kijkkast van Sheherazade komt dan ook een stoepje met een trap naar beneden. Deze moet een pad naar beneden creëren. Hoe ik dat verder nog ga oplossen komt te zijner tijd. Voor nu een klein stukje trap, waar natuurlijk ook nog een leuning aan gemaakt moet worden. Aan de zijkant van de kast, waar de deur zit, komt een pleintje. Waarschijnlijk komt daar ook nog een kijkkastje.....

 

De kijkkast heeft ook nog allerlei verlichting. Die sluit ik later pas aan als ik ook voor de lege ruimte eronder elektriciteit moet aanleggen en aansluiten. 
Ik ben blij dat ik vorige keer op de beurs een heel uitgebreid systeem voor de lampjes heb gekocht. Hier kunnen 120 lampjes op. Daar ga ik snel doorheen, ha ha. Dan wordt het toch weer zo'n systeem aanschaffen om verder te kunnen. Voorlopig  nog wel even genoeg...

De kamer van Sheherazade en de Sultan is gemaakt in 1:12. De Marokkaanse straat eronder is in 1:24. Toen ik aan de burcht begon had ik daar in eerste instantie een beetje moeite mee; verschillende maten door elkaar????
Maar het lijkt er toch op dat het werkt. Het is helemaal niet storend. En tja, ik wilde al mijn kijkkasten tot een geheel maken. En die hebben nu eenmaal verschillende maten. Niet dat ik mijn 1:144 en mijn 1:48 er in ga verwerken, hoor. Mijn 1:48 huisje staat in een hele mooie Chinese vitrine.  En met al mij 1:144 heb ik weer andere ideeën, maar die komen pas aan bod als de burcht klaar is....Duurt nog wel even, ha, ha.

 

 

Een uittreksel van het verhaal van 1001 en 1 nacht zal ik later schrijven :)

 

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag!

comments powered by Disqus