• darkblurbg

Opdrachtje

Gepubliceerd op: 21-01-2018

Koffieserviesje

Tja, dan is het de tijd even voor de kerst. Vol met opdrachten en die willen alles voor de kerst af. Vandaar dat het weer even heeft geduurd dat ik wat kan schrijven in de Blog.....
Eén van de opdrachten was het maken van een miniatuur koffie serviesje. Ik had het dienblad, wat gemaakt is van porselein met een zilveren rand, al een tijd geleden gemaakt. De opdrachtgevers wilde er graag een koffie serviesje op. Ze lieten het ontwerp en uitvoering een beetje aan mij over.
Heel veel dank voor het vertrouwen, want dit werkt het leukst en prettigst. 


Koffiekan, suikerpot, melkkannetje en maar liefst 6 kop en schotels. Dat werd passen en meten :).
Maar wat een gave opdracht. Zij hadden al eerder het theelichtje van mij gekocht, dus besloot ik het ontwerp daarop aan te passen zodat het mooi bij elkaar zou staan.

Het meest zag op tegen, en dat klinkt misschien vreemd, het maken van de schoteltjes.
Het is allemaal handwerk. Alles wordt stuk voor stuk met de hand gemaakt. Dus ik vroeg me af: hoe krijg ik de schoteltjes allemaal exact het zelfde.

Dus begonnen met de kopjes, ha, ha. Ik wilde een klassiek model maken. Dat kost meer tijd, maar staat toch mooier op het dienblad. Zo gezegd, zo gedaan..nou ja... zo gedaan....
Was toch wel pittig om zes kopjes te maken die toch wel redelijk dezelfde maten hadden.

Maar ik vind dat ik daar goed in ben geslaagd. Dus daarna toch met de schotels aan de gang.
Na verschillende manieren te hebben uitgeprobeerd,  toch een goede manier gevonden om ze allemaal in de juiste maat te krijgen. Ze moeten natuurlijk ook goed kunnen stapelen.

Zo het eerste gedeelte was af. Nu het koffiekannetje en het suikerpotje.
Deze zijn ook wat klassieker in ontwerp. Ze horen ten slotte bij de kop en schotels.

Suikerpot met uiteraard twee handvaatjes en een dekseltje en het melkkannetje met een tuitje.
Ook weer erg leuk om te maken.

Als laatste dan de koffiepot. Naar een model wat ik al eerder had gemaakt maar dan met de ornamenten die bij dit serviesje hoort.

Het hele serviesje is dan compleet. Ik moet eigenlijk zeggen dat ik wel een beeeeetje jaloers ben op degene die dit serviesje heeft gekregen. Het is, al zeg ik het zelf, erg leuk geworden. Het is een OOAK (one of a kind) uniek dus. En ik zeg meestal: als ik miniaturen maak dan maak ik alles minstens twee keer, dus ook één voor mezelf. Dat is nu niet het geval. Tijdgebrek vanwege opdrachten met sieraden/miniaturen laat het niet toe om ook een serviesje voor mezelf te maken. Want er heeft behoorlijk wat tijd in gezeten....leuke tijd....

Ik hoop dat jullie weer een beetje hebben genoten van dit artikel. 
Inmiddels heb ik ook weer wat uurtjes aan de burcht kunnen werken. Daarover meer in het volgende artikel, al moet dat ook weer even op zich laten wachten... :)

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag!

comments powered by Disqus